Tethered Kord olarak da bilinen gergin omurilik sendromu; spinal kordun spinal kolon ile eşzamanlı gelişmemesi ve gerginlik oluşturmasıyla karakterizedir. Embriyolojik dönemde ortaya çıkan bazı anomaliler omuriliğin yapışmasına ya da gerilmesine neden olmaktadır.Jul 13, 2020

Tethered kord tedavisi nedir?

Tethered kord sendromunun tedavisi genellikle ameliyattır. Gerilmeye neden olan bant serbestleştirilir. Erken dönemde, belirtiler ağırlaşmadan yapılan ameliyatın sonuçları daha güzeldir. Ameliyat gecikirse mesane sorunları ve nörolojik bulgular kalıcı olabilir.

Gergin omurilik ameliyatı kaç saat sürer?

Gerek branş eğitiminin ve gerekse pratik uygulamaların zorluğu sebebiyle beyin, sinir ve omurilik cerrahisi uzmanlarının sayısı azdır. Tıbbın en çok dikkat ve tecrübe gerektiren dallarından biridir. Birçok ameliyatı yaklaşık 5-14 saat sürer.

Omurilik siniri nedir?

Omurilik çevresel sinir sisteminin komuta merkezidir. Neredeyse bütün vücut sinyalleri burada toplanır ve beyne iletilir. Omurilik sinir liflerinden oluşan ince, uzun bir yapıdır. Ense bölgesinde beyin sapındaki omurilik soğanından başlar omurganın bel bölgesine kadar uzanır.

Omurilik ameliyatı neden yapılır?

Bel fıtığı, lomber spinal stenoz, spondilolistezis, boyun fıtığı gibi sıklıkla rastlanan hastalıklar ve spinal travmaya bağlı oluşan rahatsızlıkların tedavisi omurga cerrahları tarafından uygulanır.

Omurilik hastalığı nasıl tedavi edilir?

Gergin omurilik sendromu ilerleyici biri hastalık olduğu için öncelikli tedavi yöntemi cerrahi operasyonlardır. Klinik bulguların şiddetlenmesi durumunda gerilen omuriliğin serbestleştirilmesi amacıyla cerrahi yöntemlerden yararlanılmaktadır.

Spina bifida tedavisi var mı?

Şiddetine ve yol açtığı sorunlara göre üç çeşidi bulunsa da spina bifida denince akla en ağır seyreden “miyelomeningosel” geliyor. Hastalığı daha hafif yaşayanlar ameliyat sonrası hayatının kalanın yüzde 100 normal olarak sürdürebiliyor.

Tethered Cord tekrarlar mı?

Tethered Kord ameliyatından sonra omurilik ve sinirlerde yeniden yapışıklık görülme ihtimali de bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yapışıklığın tekrar etme olasılığı %5-%50 arasındadır. Bu nedenle hastaların düzenli olarak kontrole gitmesi ve yakından takip edilmeleri gerekmektedir.